Wel eens gehoord van de Europese richtlijn Environmental Liability Directive (ELD)? Nee? Dan bent u niet de enige. Veel ondernemers kennen deze richtlijn over aansprakelijkheid bij milieuschade niet. Terwijl daar flinke verantwoordelijkheden mee gepaard gaan.
Een belangrijk uitgangspunt van de richtlijn is financiële zekerheid na milieuschade oftewel ’de vervuiler betaalt’. Dat betekent dat u niet alleen aansprakelijk kunt worden gesteld voor milieuschade als gevolg van opzet of nalatig handelen, maar ook voor schade die niet doelbewust is veroorzaakt.
Verplicht verzekeren?
Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van deze schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid. Dat bleek onder meer bij de afwikkeling van de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in 2011. Daardoor wapenen zij zich onvoldoende tegen de (financiële) gevolgen van milieuschade. De EU evalueert de ELD dit jaar en overweegt een verplichte milieuschadeverzekering voor bedrijven. Maar verzekeraars willen in dat geval het recht hebben om bedrijven te weigeren. Zij vinden dat ze eisen moeten kunnen stellen aan preventie- en veiligheidsmaatregelen voor ze bedrijven accepteren voor de verzekering.
Schade voorkomen en beperken
Of er nu een verplichte milieuschadeverzekering komt of niet, u doet er goed aan de aansprakelijkheidsrisico’s helder voor ogen te hebben. Het zijn niet alleen bedrijven in de chemie die hiermee te maken hebben. In principe kan ieder bedrijf aansprakelijk gesteld worden als het milieuschade veroorzaakt, bijvoorbeeld bij brand. Aandacht voor preventie, veiligheid en verzekeren kan hoge kosten voorkomen of beperken.
Oplossingen
Wees bewust van de risico’s die u loopt en neem contact op met ons kantoor over deze kwestie. Wij gaan graag met u om tafel om de risico’s in kaart te brengen en de mogelijke oplossingen met u te bespreken.