21-11-2024
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) biedt bescherming aan ondernemers die advies geven of gespecialiseerde diensten verlenen, denk aan accountants, architecten, advocaten of ICT-specialisten. Een enkele beroepsfout kan grote financiële gevolgen hebben. We leggen uit hoe een BAV werkt,…
01-11-2024
In het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan ziekteverzuim zorgen voor flink wat kopzorgen. Een zieke werknemer kan al snel veel geld kosten door loondoorbetaling, kosten voor vervanging en vermindering van productie. Een ziekteverzuimverzekering biedt je een vangnet tegen deze financiële risico’s. In…
24-09-2024
Op Prinsjesdag 2024 presenteerde het kabinet de plannen voor het komende jaar. Daarbij zijn ook plannen die gevolgen hebben voor bedrijven met personeel. We zetten de belangrijkste veranderingen die je als ondernemer kunt verwachten op een rij.
22-08-2024
Als werkgever kun je niet zonder goed en gezond personeel. Toch bestaat er altijd kans dat een medewerker kort- of langdurend ziek wordt en daardoor niet in staat is om te werken. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals projecten die moeten worden uitgesteld, een lagere productiviteit en extra…
12-07-2024
De zomerperiode is aangebroken, een tijd waarin veel werknemers op vakantie gaan. Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom vakantiedagen. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke regels op een rij.
28-06-2024
Op 1 juli 2024 treden een aantal wetswijzigingen in werking die relevant zijn voor ondernemers met personeel. Hoewel er dit jaar minder wijzigingen zijn dan normaal, zijn er toch een aantal belangrijke veranderingen om rekening mee te houden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste…
01-05-2024
Inzicht in de verschillende soorten verzuim helpt jou als ondernemer om beleid te ontwikkelen dat verzuim voorkomt en beheerst. In dit artikel ontdek je wat de voorkomende vormen van verzuim zijn, wat de kosten zijn van verzuim en hoe je deze kosten zo goed mogelijk kan…
02-04-2024
Het kan weleens gebeuren dat één van je werknemers niet komt opdagen op het werk. In zo’n situatie is het belangrijk dat je als werkgever weet welke stappen je moet zetten en wat jouw rechten en plichten als werkgever zijn. Lees in dit artikel de verschillende scenario’s van afwezigheid en hoe je…
01-03-2024
Bedrijven met personeel dienen te voldoen aan de Arbowet. Daarbij staat veilig en gezond werken centraal. Om de diverse arbeidsomstandigheden adequaat aan te pakken, dient jouw bedrijf een eigen arbobeleid te hebben, wat je vastlegt in een arbobeleidsplan. Dit plan biedt inzicht in wat jouw bedrijf…
25-01-2024
Wanneer één van je medewerkers ziek wordt en niet kan werken, heeft hij/zij recht op loondoorbetaling. Om wat voor bedrag gaat het? En waar moet je nog meer rekening mee houden? We zetten het voor je op een rij.
Loondoorbetaling bij ziekte is in Nederland wettelijk geregeld. Volgens artikel…
16-12-2023
Als werkgever krijg je vanaf 1 januari 2024 te maken met verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen. Deze veranderingen hebben onder andere invloed op loonkosten, personeelsbeleid en belastingvoordelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste veranderingen:
16-10-2023
De relatie tussen werkgeluk en gezondheid is van groot belang in het streven naar een evenwichtig en fijn leven. Werk neemt tenslotte een groot deel van ons dagelijks leven in beslag en heeft aantoonbaar invloed op zowel welzijn als fysieke gezondheid.
28-09-2023
Tijdens werk kunnen situaties ontstaan waarin jij of je werknemers schade veroorzaken. Als ondernemer ben je dan mogelijk aansprakelijk. Wat houdt die aansprakelijkheid in en waarom zou je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) willen? Ontdek het in dit…
07-08-2023
De vakantieperiode is in volle gang. Als werkgever is het belangrijk om te weten hoe je moet omgaan met vakantieaanvragen en vakantiedagen van je werknemers. Hoe zit het bijvoorbeeld met wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte en wat te doen wanneer…
11-07-2023
De Wet werken waar je wilt is een nieuwe wet die werknemers meer vrijheid geeft om zelf hun arbeidsplaats te kiezen. De wet faciliteert thuiswerken op juridisch vlak. Wat houdt deze wet precies in en waar moet je als werkgever rekening mee houden? Hier volgt een overzicht van de belangrijkste…
23-06-2023
Op 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking, waarbij je als werkgever tot 1 januari 2028 de tijd hebt om je pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe voorschriften. Deze nieuwe wetgeving brengt drie belangrijke veranderingen met zich mee.
16-06-2023
Wist je dat bij een derde van het langdurige ziekteverzuim in Nederland (verzuim langer dan zes weken) psychische klachten de oorzaak zijn? Denk hierbij aan een overspannen werknemer of een werknemer met een burn-out. Maar ook een depressie of posttraumatische stressstoornis (oftewel PTSS) kunnen de…
02-06-2023
Soms komt het voor dat één van je medewerkers onder de maat presteert en hierdoor niet genoeg aan de functie-eisen voldoet. Dit betekent dat je medewerker disfunctioneert. Wat komt er allemaal bij kijken wanneer je wilt overgaan tot ontslag?
21-04-2023
Als werkgever kun je niet zonder goed en gezond personeel. Het is dan ook belangrijk om te proberen ziekteverzuim te voorkomen. Dit is wat jij als werkgever kunt doen:
- Zorg voor een gezonde werkomgeving: een pand dat in goede staat verkeert en zonder gevaar voor de gezondheid van je…
01-04-2023
Als werkgever ontvang je van de Belastingdienst aan het einde van ieder jaar een Whk-beschikking (Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas). Iedere werkgever betaalt deze premie voor zijn/haar medewerkers. Echter blijkt de indeling van de Whk-beschikking niet altijd juist, waardoor je mogelijk…