Het verduurzamen van je woning kan een uitdaging lijken, vooral met een beperkt budget. Toch is verduurzaming een slimme zet, zowel voor je portemonnee als voor jouw wooncomfort én de waarde van je woning.
Voordelen van verduurzaming
Eén van de grootste voordelen van het verduurzamen van je woning is de besparing op je energierekening. Door je woning goed te isoleren en energiezuinige apparaten toe te passen, verbruik je minder elektriciteit en gas. Dit levert je dus iedere maand weer een besparing op.
Naast besparingen op je energiekosten, stijgt de waarde van je woning wanneer je deze verduurzaamt. Dit is voordelig bij een eventuele verkoop in de toekomst, maar kan nu ook al een positieve werking hebben op de hoogte van je hypotheekrente. Benieuwd hoe? Neem contact met ons op!
Financieringsopties voor verduurzaming
Er zijn verschillende manieren om verduurzaming van je woning te financieren:
- Gebruik spaargeld
Heb je spaargeld, dan kun je dit gebruiken voor verduurzaming. Het grootste voordeel is dat je geen lening hoeft af te sluiten en je dus ook geen rente betaalt. Houd wel altijd een buffer voor onverwachte uitgaven.
- Hypotheek verhogen
Je mag tot 106% van de woningwaarde lenen, mits je het extra geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Hoewel je extra kosten maakt voor hypotheekadvies en notariskosten, zijn deze deels aftrekbaar bij je belastingaangifte.
- Persoonlijke lening
Het afsluiten van een persoonlijke lening is een andere mogelijkheid. Hoewel de rente vaak hoger is dan bij een hypotheek, is de looptijd korter en ben je sneller schuldenvrij. Wanneer je de lening gebruikt voor je woning, is de rente aftrekbaar.
- Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is speciaal voor verduurzaming en biedt gunstige voorwaarden en lage rente. Met deze lening kun je tot € 27.000 lenen voor energiebesparende maatregelen. Wil je jouw woning zeer energiezuinig maken, dan zijn hogere bedragen mogelijk.
- Maak gebruik van subsidies
Vergeet ook niet de subsidies die beschikbaar zijn voor verduurzaming, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidies kunnen een aanzienlijk deel van de kosten dekken voor maatregelen als isolatie, HR++ glas en warmtepompen.
Advies op maat
Het kiezen van de juiste financieringsoptie om te verduurzamen kan lastig zijn. Als Financieel Adviseur en Adviseur Duurzaam Wonen kunnen wij je helpen de beste keuzes te maken en maximaal te profiteren van je investeringen. Neem gerust contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl voor een vrijblijvende afspraak.