Het einde van de rentevaste periode van je hypotheek is een belangrijk moment waarop je opnieuw moet nadenken over de financiering van je woning. Blijf je bij je huidige hypotheekverstrekker, of is het verstandig om over te stappen naar een andere? En welke rentevaste periode past het beste bij je huidige financiële situatie? We zetten de belangrijkste opties en overwegingen voor je op een rij.
Wat houdt het einde van de rentevaste periode in?
Wanneer je een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, zet je de rente meestal voor een bepaalde periode vast, zoals 5, 10 of 20 jaar. Tijdens die periode blijft je maandlast gelijk. Zodra deze periode afloopt, heb je de keuze: ga je door met de huidige hypotheekverstrekker en voorwaarden, of kijk je naar andere opties?
Nieuw voorstel van je bank: wat nu?
Jouw bank zal je enkele maanden voor het einde van je rentevaste periode een nieuw rentevoorstel sturen. Dit voorstel bevat een rentepercentage en een optie voor een nieuwe rentevaste periode. Je kunt dit voorstel accepteren, maar het kan lonen om te kijken naar andere mogelijkheden. Andere hypotheekverstrekkers bieden mogelijk een lagere rente of betere voorwaarden, waardoor je flink kunt besparen.
Verlengen: zekerheid of flexibiliteit?
Kies je ervoor om je hypotheek te verlengen bij je huidige hypotheekverstrekker, dan kies je bij deze verstrekker een nieuwe rentevaste periode. Daarbij heb je keuze uit een korte of lange periode:
- Lange rentevaste periode: met een lange periode heb je zekerheid over je maandlasten, omdat de rente niet wijzigt. Echter, wanneer de rente daalt, dan kun je daar niet van profiteren.
- Korte rentevaste periode of variabele rente: hiermee kun je profiteren van rentedalingen, maar je loopt daarnaast wel het risico dat je maandlasten hoger worden als de rente stijgt.
Oversluiten: overstappen naar een andere aanbieder
Een alternatief is om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dit is een uitgelezen moment om te kijken naar lagere rentes of andere gunstige voorwaarden. Omdat je rentevaste periode is afgelopen, kun je jouw hypotheek oversluiten zonder boeterente. Hoewel oversluiten aantrekkelijk kan zijn, brengt het wel extra kosten met zich mee, zoals advies- en notariskosten.
Let op de risico-opslag
Wanneer je jouw woning hebt gekocht zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan je risico-opslag dalen als je hypotheekschuld is afgenomen ten opzichte van de waarde van je woning. Het is belangrijk om te checken of je hypotheekverstrekker dit heeft doorgevoerd in het nieuwe voorstel.
Welke optie past bij jouw situatie?
Verlengen of oversluiten? Het hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en financiële doelen. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Dit om te voorkomen dat je onnodig geld laat liggen of kiest voor een optie die op de lange termijn minder gunstig uitpakt. Twijfel je over wat voor jou de beste keuze is? Als Erkend Hypotheekadviseur kunnen wij je helpen. Neem contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).