Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een belangrijke verzekering voor ondernemers, zowel voor zzp’ers als ondernemers met personeel. Deze verzekering beschermt ondernemers tegen inkomensverlies in het geval van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Toch blijkt uit een recente poll van Ondernemen met personeel dat slechts 27 procent van de ondernemers met personeel een AOV heeft afgesloten.

De cijfers onder de loep
Uit de poll, die afgelopen juli werd ingevuld door 235 ondernemers, blijkt dat 40 procent van de respondenten geen AOV heeft. Wat nog meer opvalt, is dat 33 procent heeft aangegeven niet precies te weten wat een AOV inhoudt. Hieruit blijkt dat er gebrek aan kennis is over de risico’s van arbeidsongeschiktheid en de financiële gevolgen die dat met zich meebrengt. Als zzp’er of ondernemer is het juist van groot belang om je bewust te zijn van deze risico’s, omdat je geen aanspraak kunt maken op sociale zekerheid zoals werknemers in loondienst dat wel kunnen.

Enkele belangrijke voordelen van een AOV:

- Inkomenszekerheid: wanneer je door ziekte of een ongeval niet in staat bent om te werken, dan zorgt een AOV ervoor dat je een gedeelte van jouw inkomen blijft ontvangen.
- Op maat gemaakte dekking: een AOV kan worden afgestemd op jouw persoonlijke situatie als ondernemer, denk aan de hoogte van de uitkering en de duur van de wachttijd voordat de uitkering begint.
- Gemoedsrust: met een AOV weet je als ondernemer dat je niet in financiële problemen komt bij arbeidsongeschiktheid. Dit draagt bij aan een veiliger gevoel en meer focus op je onderneming.

Verplichte AOV voor ondernemers
Er is een wetsvoorstel ingediend die alle ondernemers, zowel zzp’ers als ondernemers met personeel, verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Voor veel ondernemers kan dit een stap in de juiste richting zijn; het helpt financiële risico’s beter te beheersen. Daarentegen kan het ook zorgen voor hogere vaste lasten. Het is daarom belangrijk om je tijdig te laten informeren over de mogelijkheden en kosten van een AOV, en hoe deze verzekering je kan helpen bij het waarborgen van inkomen op de lange termijn.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp en welke AOV het beste past bij jouw situatie? Neem dan contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl). Wij bespreken graag de mogelijkheden om jouw inkomen goed te beschermen.

Het belang van een AOV voor ondernemers Het belang van een AOV voor ondernemers