Prinsjesdag 2024: belangrijke wijzigingen voor ondernemers met personeel

Op Prinsjesdag 2024 presenteerde het kabinet de plannen voor het komende jaar. Daarbij zijn ook plannen die gevolgen hebben voor bedrijven met personeel. We zetten de belangrijkste veranderingen die je als ondernemer kunt verwachten op een rij.

Strengere regels voor arbeidsrelaties en meer werkzekerheid
Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken en de positie van uitzendkrachten versterken. Dit gebeurt via twee nieuwe wetten: de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) en de Wet meer zekerheid flexwerkers. Deze wetten bevorderen vaste contracten en maken flexibele contracten minder aantrekkelijk.

Verscherpte regels voor buitenlandse werknemers
Er komen strengere regels voor arbeidsmigranten, waaronder nieuwe eisen voor tewerkstellingsvergunningen en huisvesting. Bedrijven moeten extra letten op naleving van de regels om boetes te voorkomen.

Aanpassingen in loon- en subsidiesystemen
Vanaf 2025 worden diverse loonsubsidies zoals het Lage-inkomensvoordeel (LIV) en loonkostenvoordelen herzien. Het LIV wordt volledig afgeschaft en er zijn wijzigingen in de Werkhervattingskas (Whk-premie). Daarnaast wordt overwerk vanaf 2025 fiscaal aantrekkelijker gemaakt voor werknemers met vaste contracten, om meer werken te stimuleren.

Veranderingen in compensatie transitievergoeding bij ziekte
Vanaf juli 2026 kunnen alleen bedrijven die minder dan 25 werknemers in dienst hebben nog compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij langdurige ziekte van werknemers.

Snellere duidelijkheid bij zieke werknemers
Voor mkb-bedrijven wordt het eenvoudiger om sneller duidelijkheid te krijgen bij langdurige ziekte van een werknemer. Vanaf het tweede ziektejaar kan gekozen worden voor re-integratie bij een andere werkgever (tweede spoor), met instemming van de werknemer of toestemming van het UWV. Dit helpt ondernemers om sneller vervanging te regelen.

Herziening van het concurrentiebeding
Het concurrentiebeding wordt aangepast om misbruik te voorkomen. Dit omvat onder andere een maximale geldigheid van één jaar na het einde van een arbeidsovereenkomst. Daarnaast dien je bij toepassing van een concurrentiebeding een vergoeding te betalen aan de werknemer van 50% van het laatste maandsalaris per maand zolang het beding van kracht is.

Verplichting vertrouwenspersoon
Bedrijven met 10 of meer werknemers worden verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen, volgens aanpassingen in de Arbowet. Dit kan iemand zijn vanuit het eigen bedrijf of iemand via een arbodienst of branchevereniging.

Deze wijzigingen zullen na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer geleidelijk worden ingevoerd. Kijk voor meer informatie over specifieke wetten en hun impact voor jouw bedrijf op de website van de Rijksoverheid en/of de Kamer van Koophandel.

Prinsjesdag 2024 Prinsjesdag 2024