Je kind helpen bij het kopen van zijn/haar eerste woning

Overweeg jij als ouder om je kind te helpen met het kopen van zijn/haar eerste woning? Dan zijn er diverse manieren waarop dit mogelijk is. Het meest gebruikelijk is een schenking, een lening of garant staan. Je leest in dit artikel meer over geld schenken en lenen.

Schenking: een financiële steun in de rug
Hoewel de ’jubelton’ inmiddels is afgeschaft, kun je nog steeds eenmalig € 31.813 (2024) belastingvrij schenken aan je kinderen, wanneer zij tussen de 18 en 40 jaar zijn. Dit kan een aanzienlijke steun in de rug zijn bij het kopen van een woning. Voor kinderen ouder dan 40, of als je al eerder een eenmalig bedrag hebt geschonken, mag je jaarlijks nog steeds € 6.633 (2024) belastingvrij schenken. Je kind heeft met een schenking meteen meer eigen vermogen, wat kan helpen bij het kopen van een duurdere woning, een verbouwing, of het verlagen van de hypotheeklasten.

Lening: de voordelen en aandachtspunten
In plaats van een schenking kun je ook een lening aan je kind overwegen, bijvoorbeeld via een familiehypotheek. Dit kan zowel voor jou als je kind voordelig zijn: jij ontvangt rente op je lening en je kind krijgt een lening zonder dat daar een bank aan te pas komt. Bovendien kan je kind de betaalde rente aftrekken als alles volgens de regels gebeurt.

Belangrijke aandachtspunten bij een lening
- Maak duidelijke afspraken: Zorg dat alles schriftelijk wordt vastgelegd, inclusief looptijd, rentepercentage en aflossingsvoorwaarden. Door dit officieel bij een notaris te laten doen kun je eventuele misverstanden in de toekomst voorkomen.
- Overwegingen m.b.t. belasting: Wees je bij een lening bewust van de belastingregels, aangezien het uitgeleende geld onder een hoger belastingpercentage in box 3 kan vallen.

Laat je adviseren
Het kiezen tussen een schenking of lening kan lastig zijn wegens de voor- en nadelen van beide opties. Als Erkend Hypotheekadviseur kunnen wij je helpen bij het maken van deze beslissing. Wij rekenen de verschillende scenario’s voor je door, zodat je kunt bepalen welke optie het beste past bij jouw situatie en die van je kind. Neem contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Je kind helpen bij het kopen van  zijn haar eerste woning Je kind helpen bij het kopen van zijn haar eerste woning