Wat je moet weten over het kopen van je eerste woning

Het kopen van je eerste woning is een leuk, maar ook spannend proces. Er moeten veel stappen en belangrijke beslissingen genomen worden. Hieronder vind je een overzicht van wat er komt kijken bij het kopen van een woning en waar je op moet letten.

Hypotheekadvies op maat
Voordat je start met de zoektocht naar je droomwoning, is het verstandig om eerst een hypotheekadviseur te raadplegen. Deze kijkt naar meer dan alleen je inkomen en helpt je met het bepalen wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Zo kun je gericht op zoek gaan naar een woning die past binnen je budget.

Tekenen van het koopcontract
Zodra jij je droomwoning hebt gevonden en overgaat tot koop, komt het moment om het koopcontract te tekenen. In het koopcontract worden onder andere de verkoopprijs en eventuele ontbindende voorwaarden vastgelegd, zoals een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Met deze voorwaarden loop je als koper minder risico, bijvoorbeeld wanneer je de financiering niet rond krijgt. Koop je zonder ontbindende voorwaarden en lukt het je niet om de woning te kopen, dan krijg je een boete (vaak 10 procent van de koopsom).

Staat van de woning laten controleren
Een bouwkundige keuring is van groot belang om de staat van de woning te beoordelen. Deze keuring kan voor of na het tekenen van het koopcontract plaatsvinden, afhankelijk van de afspraken die je maakt met de verkoper. Het is mogelijk dat de hypotheekverstrekker om een dergelijke keuring vraagt.

Het aanvragen van een hypotheek
Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Het is aan te raden om de taxatie door een erkend taxateur te laten doen. Een hypotheekadviseur kan je vervolgens helpen bij het aanvragen van de hypotheek.

Naar de notaris voor de sleuteloverdracht
Is de dag dat je officieel eigenaar van de woning wordt eindelijk daar? Dan is het tijd voor de sleuteloverdracht bij de notaris. Maar eerst is er nog een eindinspectie in de woning om te zien of alles nog is volgens het koopcontract en om de meterstanden vast te leggen. Hierna teken je de hypotheekakte en leveringsakte en ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning.

Om te onthouden
Na de aankoop zijn er nog diverse administratieve taken zoals het doorgeven van je verhuizing aan instanties en het afsluiten van nieuwe energiecontracten. Vergeet ook niet om eventuele abonnementen/contracten op je oude woonadres tijdig op te zeggen.

Kosten en aftrekposten
Naast de koopsom van de woning zijn er verschillende andere kosten verbonden aan het kopen van een woning, zoals advieskosten, notariskosten en eventuele kosten voor een bouwkundige keuring. Gelukkig zijn veel van deze kosten aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Meer informatie?
Heb je nog vragen of wil je meer weten over het kopen van je eerste woning? Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, helpen wij je graag verder. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij deze belangrijke stap in je leven. Bel ons via 0348 - 41 03 02 of mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Wat je moet weten over het kopen van je eerste woning Wat je moet weten over het kopen van je eerste woning