Wat je als werkgever moet weten over vakantiedagen

De zomerperiode is aangebroken, een tijd waarin veel werknemers op vakantie gaan. Als werkgever is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom vakantiedagen. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke regels op een rij.

Het aantal vakantiedagen
Volgens de wet heeft iedere werknemer recht op een bepaald aantal vakantiedagen per jaar. Dit is vier maal het aantal uren dat een werknemer werkt per week:

- Een fulltime werknemer (40 uur) heeft recht op 20 vakantiedagen per jaar (160 uur)
- Een parttime werknemer (20 uur) heeft recht op 10 vakantiedagen per jaar (80 uur)

Je kunt daarnaast je werknemers bovenwettelijke vakantiedagen toekennen. Deze worden vastgelegd in het arbeidscontract of de cao.

Vakantiedagen meenemen naar het volgende jaar
Werknemers kunnen overgebleven vakantiedagen meenemen naar het volgende kalenderjaar. Wettelijke vakantiedagen vervallen na zes maanden, tenzij de werknemer deze vakantiedagen door ziekte of drukte niet kon opnemen. In dat geval blijven deze dagen, net als bovenwettelijke vakantiedagen, geldig voor vijf jaar.

Wat als een werknemer ziek wordt tijdens zijn/haar vakantie?
Wordt een werknemer ziek tijdens zijn/haar vakantie, dan tellen deze dagen als ziektedagen. De werknemer mag deze vakantiedagen later alsnog opnemen. Zorg ervoor dat je een duidelijk verzuimprotocol hebt waar werknemers zich aan moeten houden bij ziekmelding tijdens vakantie.

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte
Ook gedurende ziekte bouwen werknemers wettelijke vakantiedagen op. Dit geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen, tenzij dit anders is afgesproken in het arbeidscontract of de cao.

Vakantiedagen en verlof
Werknemers blijven tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof, en ook bij andere vormen van verlof zoals zorg- en ouderschapsverlof, vakantiedagen opbouwen. Je mag als werkgever niet aan je werknemers vragen om vakantiedagen voor deze verlofperioden op te nemen.

Vakantiedagen uitbetalen of extra vakantiedagen kopen
Gedurende de looptijd van het arbeidscontract mogen wettelijke vakantiedagen niet in geld worden uitbetaald. Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen wel worden uitbetaald mits dit in het arbeidscontract of de cao vermeld is. Wanneer je een werknemer ontslaat mag je de resterende vakantiedagen uitbetalen, de opgebouwde vakantietoeslag moet worden uitbetaald.

Heeft een werknemer meer verlofuren nodig, dan kun je een regeling overwegen waarbij het voor werknemers mogelijk is om extra vakantiedagen te kopen. Hier zitten wel vaak wat haken en ogen aan. Het is verstandig om je hierover goed te laten informeren. Een andere optie is om een werknemer onbetaald verlof te geven.

Zorg goed voor je werknemers, bouw aan je bedrijf
Het hebben van werknemers is een teken van groei en stabiliteit voor je bedrijf. Om deze continuïteit te waarborgen, is het belangrijk om goed voor je werknemers te zorgen. Er zijn verschillende verzekeringen voor bedrijven waarmee je risico’s kunt afdekken en je personeel de zekerheid kan bieden die ze verdienen. Meer weten? Bel ons op 0348 - 41 03 02 of mail naar info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl). We helpen je graag verder!

Wat je als werkgever moet weten over vakantiedagen Wat je als werkgever moet weten over vakantiedagen