Belangrijke wetswijzigingen voor werkgevers

Op 1 juli 2024 treden een aantal wetswijzigingen in werking die relevant zijn voor ondernemers met personeel. Hoewel er dit jaar minder wijzigingen zijn dan normaal, zijn er toch een aantal belangrijke veranderingen om rekening mee te houden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en plannen die op de agenda staan.

Stijging minimumloon
Op 1 juli 2024 stijgt het minimumloon met 3,09 procent. Voor werknemers vanaf 21 jaar betekent dit dat hun salaris met 41 cent per uur omhoog gaat. De nieuwe minimumlonen per leeftijd:

- 21 jaar en ouder: €13,68
- 20 jaar: €10,95
- 19 jaar: €8,21
- 18 jaar: €6,85
- 17 jaar: €5,40
- 16 jaar: €4,72
- 15 jaar: €4,10

Een eerder voorgestelde extra verhoging van 1,2 procent gaat niet door, omdat de Eerste Kamer tegen deze stijging heeft gestemd.

Vervallen van wettelijke vakantiedagen
Op 1 juli vervallen wettelijke vakantiedagen die je werknemers in 2023 niet hebben opgenomen. Om eventueel bezwaar te voorkomen, is het belangrijk om je werknemers tijdig te informeren over hun resterende vakantiedagen en de vervaldatum daarvan.

Nieuwe wetsvoorstellen en toekomstige plannen
Naast de wijzigingen die op 1 juli ingaan, zijn er ook plannen en wetsvoorstellen die in de toekomst relevant zullen zijn voor ondernemers. Enkele van deze plannen zijn:

- Basiscontract in plaats van nulurencontract
Het nulurencontract wordt mogelijk vervangen door een basiscontract. 
- Aanpassing ketenregeling
De pauzeperiode tussen tijdelijke contracten wordt mogelijk verlengd van 6 maanden naar 5 jaar.
- Duidelijkheid bij ziekte van werknemers
Ondernemers kunnen straks vanaf het tweede ziektejaar van een werknemer kiezen voor re-integratie bij een andere werkgever, mits de werknemer hier zelf mee instemt.
- Afschaffing Lage-inkomensvoordeel (LIV)
Het kabinet wil het LIV volledig afschaffen vanaf 2025, met mogelijk een vervangend loonkostenvoordeel (LKV) voor kwetsbare jongeren.
- Afschaffing loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers
Het LKV voor oudere werknemers wordt per 1 januari 2026 afgeschaft voor dienstverbanden die zijn gestart op of na 1 januari 2024. Voor contracten gestart vóór die datum blijft het voordeel behouden. In 2025 zal de subsidie voor deze doelgroep wel worden verminderd.
- Nieuwe wetgeving concurrentiebeding
Er komt nieuwe wetgeving rondom het concurrentiebeding, inclusief verplichte vergoeding voor de werknemer.
- Strengere regels rondom arbeidsmigranten
Er komt uitbreiding voor de strafbaarstelling van arbeidsuitbuiting en werkgevers moeten zorgen voor fatsoenlijke huisvesting.
- Verplichte vertrouwenspersoon
Bedrijven met 10 werknemers of meer moeten een vertrouwenspersoon aanstellen.

Wijzigingen in het regeerakkoord
Het nieuwe kabinet heeft diverse plannen opgenomen in het regeerakkoord die later, na goedkeuring van een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer, ingevoerd zullen worden. Enkele belangrijke punten zijn:

- Arbeidsmarkt: Meer zekerheid op de arbeidsmarkt door aanpak van schijnzelfstandigheid en strengere regels voor flexibele contracten.
- Loon en inkomen: Geen extra verhoging van het minimumloon naast de normale indexatie, maar wel een hervorming van het belastingstelsel om meer werken te stimuleren.
- Buitenlandse werknemers: Aanscherping van de regels voor arbeidsmigranten, inclusief verplichte Nederlandse taalcursus voor langdurig verblijvende werknemers.
Wet bescherming klokkenluiders: Mogelijke aanpassing en uitbreiding van de wet om melders van misstanden beter te beschermen.
- Compensatie transitievergoeding: Regeling wordt beperkt tot kleine bedrijven met minder dan 25 personeelsleden.

Hoewel er dit jaar minder wetswijzigingen zijn per 1 juli, zijn er toch enkele belangrijke veranderingen die je als ondernemer met personeel niet mag missen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en pas je bedrijfsvoering aan om te voldoen aan de nieuwe regels.

Belangrijke wetswijzigingen voor werkgevers Belangrijke wetswijzigingen voor werkgevers