Je eerste koophuis financieren

Droom jij ervan om je eerste woning te kopen? Dan is het ook belangrijk om na te denken over het financieren ervan. Er zijn voor jou als starter, ook in 2024, nog steeds verschillende opties voor het afsluiten van een hypotheek. In dit artikel vind je de belangrijkste opties.

Hypotheekvormen voor starters
Je hebt als starter keuze uit verschillende hypotheekvormen. Deze vormen komen het meest voor:

- Annuïteitenhypotheek: de maandlasten zijn in het begin lager, maar stijgen na verloop van tijd.
- Lineaire hypotheek: de maandlasten zijn in het begin hoger, maar dalen na verloop van tijd.
- Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt alleen rente en geen aflossing.

Iedere hypotheekvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Doe onderzoek om uit te vinden welke hypotheekvorm het beste past bij jouw situatie.

Voor veel starters is hypotheekrenteaftrek een belangrijk pluspunt bij de keuze voor de hypotheek, door de grote besparing die het kan opleveren. Deze aftrek geldt sinds 2013 alleen nog voor hypotheken die binnen 30 jaar helemaal afgelost worden.

Hogere hypotheek voor duurzame woning
Koop je een woning met energielabel C of hoger, dan kun je mogelijk meer lenen. Dit geldt ook als je plannen hebt om een woning met een lager energielabel te gaan verduurzamen.

Starterslening als overbrugging
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting biedt in samenwerking met circa 250 gemeenten in  Nederland de Starterslening aan. Het gaat hier om een aanvullende lening als extra op jouw reguliere hypotheek, wat kan fungeren als overbrugging voor het verschil tussen de koopsom en het bedrag dat maximaal geleend kan worden. Deze lening heeft gunstige voorwaarden, bijvoorbeeld een rentevrije periode in de eerste jaren.

Ondersteuning door (groot)ouders
Bij het kopen van je eerste woning is het ook mogelijk dat je (grootouders) ondersteuning bieden. Ouders mogen in 2024 eenmalig € 31.813 belastingvrij schenken aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Ook mogen ouders jaarlijks € 6.633 belastingvrij schenken en grootouders € 2.658. Deze giften kunnen helpen om de maandlasten te verlichten.

Programma’s voor financiële ondersteuning
Naast bovenstaande opties bestaan er ook programma’s die starters op de woningmarkt financieel ondersteunen:

KoopStart: Een deel van de koopwoning is eigendom van een projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente, wat je maandlasten verlaagt.
KoopGarant: Je koopt een woning voor een lagere prijs dan de marktwaarde en de woning wordt teruggekocht wanneer je deze weer wilt verkopen.
Duokoop: Je koopt een woning samen met het Duokoopfonds, waarbij het Duokoop-gedeelte niet meer is dan 40 procent van de totale aankoopsom. Op deze manier profiteer je van lagere maandlasten en heb je meer kans om jouw droomwoning te kopen.

Neem contact op voor meer informatie
Wil je meer weten over deze mogelijkheden en welke optie het beste past bij jouw situatie? Als Erkend Financieel Adviseur, ook wel bekend als Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij gespecialiseerd in hypotheken en helpen wij jou graag om jouw woondroom te realiseren. Neem gerust contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl) voor een vrijblijvende afspraak.

_Je eerste koophuis financieren _Je eerste koophuis financieren