Regels omtrent loondoorbetaling bij ziekte

Wanneer één van je medewerkers ziek wordt en niet kan werken, heeft hij/zij recht op loondoorbetaling. Om wat voor bedrag gaat het? En waar moet je nog meer rekening mee houden? We zetten het voor je op een rij.

Loondoorbetaling bij ziekte is in Nederland wettelijk geregeld. Volgens artikel 629 van het Burgerlijk Wetboek moet een werkgever gedurende twee jaar een deel van het loon doorbetalen aan een werknemer die ziek is. In het eerste jaar is de loonbetaling minimaal 70 procent van het salaris, dat daarbij niet onder het wettelijke minimumloon mag komen en ook niet boven het maximale dagloon. In het tweede jaar is dit percentage ook minimaal 70 procent. Denk bij loondoorbetaling tijdens ziekte ook aan afgesproken secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een dertiende maand of bonus.

Check je cao
Diverse cao’s schrijven voor dat in het eerste jaar 90 of 100% van het loon moet worden doorbetaald en/of dat er een hoger minimumloon geldt. Het is belangrijk de cao van jouw branche te controleren op de specifieke regels rondom loondoorbetaling bij ziekte.

Een zieke werknemer ontslaan
Het ontslaan van een zieke werknemer is in principe niet toegestaan volgens de wet. Dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals het herhaaldelijk niet meewerken aan herstel door de zieke medewerker.

Convenant Loondoorbetaling MKB
Nieuwe regels die sinds 2020 gelden, het Convenant Loondoorbetaling MKB, maken de loondoorbetalingsplicht bij ziekte duidelijker en makkelijker. Daarnaast maken deze regels het goedkoper. Werkgevers ontvangen namelijk een financiële compensaties van de overheid. Ook bestaat sinds 2020 de MKB verzuim-ontzorgverzekering, speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. Los van het convenant geldt er sinds juli 2023 ook een kortere loondoorbetaling voor AOW’ers. Dit is aangepast van 13 weken naar 6 weken.

WGA-uitkering bij langdurige ziekte
Is je werknemer na twee jaar nog ziek, maar kan hij/zij in de toekomst wel weer aan het werk, dan komt hij/zij meestal in aanmerking voor de WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) van het UWV. Hier betaal je als (ex-)werkgever ook aan mee, mogelijk tot 10 jaar lang.

Tot slot
In de basis geldt loondoorbetaling bij ziekte dus maximaal twee jaar. In bepaalde gevallen moet je als werkgever langer loon doorbetalen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je niet kunt bewijzen dat je volgens de Wet verbetering poortwachter hebt gehandeld. Je kunt dan mogelijk een loonsanctie krijgen en de kans bestaat dat je nog een jaar langer loon door moet betalen. Het is dus belangrijk om goed op de hoogte te blijven van regels en wetten.

Verzekeringen mbt ziekteverzuim
Als werkgever kun je overwegen een verzekering af te sluiten om kosten en risico’s rondom loondoorbetaling bij ziekte te beheersen, bijvoorbeeld een ziekteverzuimverzekering en/of een WGA-eigenrisicoverzekering. Ook arbodienstverlening kan een goede aanvulling zijn. Ben je benieuwd wat voor jouw bedrijf de slimste opties zijn? Neem dan contact met ons op via 0348 - 41 03 02 of info@adviesvanaka.nl (mailto:info@adviesvanaka.nl).

Regels omtrent loondoorbetaling bij ziekte (1) Regels omtrent loondoorbetaling bij ziekte (1)