Is ontslag op staande voet nog mogelijk?

Een medewerker die wangedrag vertoont, dat kan ook in uw organisaties voorkomen. Mag u zo iemand ook onder de Wet Werk en Zekerheid (Wwz) op staande voet ontslaan? Dat kan inderdaad nog steeds. Maar er zijn ook risico’s.

 

U mag een medewerker ook sinds de Wwz op staande voet ontslaan als daarvoor ’een dringende reden’ is. Uw werknemer moet zich dan zodanig gedragen hebben dat van u niet gevraagd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Voorbeelden van zulk wangedrag zijn valsheid in geschrifte, dronkenschap, diefstal, fraude, grove belediging of bedreiging. U moet het ontslag op staande voet ’onverwijld’ oftewel binnen een zeer kort tijdsbestek aan uw medewerker meedelen. Alleen als er nog een onderzoek loopt waarvan u de resultaten nog niet weet, mag u daar even mee wachten. Houd het niet bij een mondeling ontslag alleen, maar bevestig het direct schriftelijk en zet de reden duidelijk op papier.

Rechter beslist
Als uw werknemer het niet eens is met het ontslag, heeft hij twee maanden de tijd om een verzoek tot vernietiging van het ontslag bij de kantonrechter in te dienen. Ook kan hij in een kort geding doorbetaling van loon vorderen en eisen dat hij zijn baan terug krijgt. Dit was ook al zo voor de invoering van de Wwz. Het is de rechter die beslist of het wangedrag van uw medewerker inderdaad een dringende reden is voor ontslag op staande voet. Hij zal daarvoor kijken naar alle omstandigheden die in dit specifieke geval meespelen. Ook weegt hij af of de gevolgen van het ontslag wel in verhouding staan tot het wangedrag.

Vergoedingen
Blijkt het ontslag op staande voet onterecht te zijn, dan kan uw medewerker aanspraak maken op een schadevergoeding die gelijk is aan het loon vanaf de ontslagdatum tot de datum waarop de arbeidsovereenkomst zou zijn geëindigd. Die vergoeding kan door de rechter nog beperkt of juist verhoogd worden. Daarnaast heeft uw medewerker bij onterecht ontslag recht op de transitievergoeding als hij langer dan twee jaar in dienst is. In sommige gevallen is de transitievergoeding ook mogelijk als het ontslag wel terecht is. Waar onder het oude recht bij terecht ontslag op staande voet geen vergoeding mogelijk was, kan dat nu dus soms wel.

Hoger beroep
Een groot verschil met het oude ontslagrecht is dat tegen de uitspraak van de kantonrechter hoger beroep en cassatie mogelijk is. Dat betekent dat de kous niet af is als de kantonrechter heeft gesproken. U kunt nogmaals met een rechtszaak geconfronteerd worden.

Rechtsbijstandverzekering
Het nieuwe ontslagrecht kan u als werkgever aardig wat kopzorgen geven. Daar kunt u zich voor een deel van bevrijden met een goede rechtsbijstandverzekering voor ondernemers. Wacht niet af tot u met een ontslagzaak te maken krijgt, maar neem contact op met ons kantoor voor informatie en advies over de zakelijke rechtsbijstandverzekering.