Hoe groot is de financiële buffer van een zzp'er?

Als zzp’er heeft u te maken met schommelende inkomsten. Om in minder goede tijden niet in de problemen te komen, is het goed een buffer te hebben: een financiële reserve waar u op terug kunt vallen. Maar hoeveel moet u apart zetten?

 

Iedere ondernemer beseft dat het geld dat binnenkomt op de ondernemersrekening niet klakkeloos uitgegeven kan worden. Maar welk deel u apart zet, is vooral een kwestie van goed budgetteren. Daarvoor is overzicht van de uitgaven een eerste belangrijke stap. Hoe hoog zijn uw bedrijfsmatige en uw persoonlijke vaste lasten? Hoeveel moet u afdragen aan btw en inkomstenbelasting? En hoeveel heeft u nodig voor levensonderhoud? U kunt het beste voor privé en zakelijk een gescheiden administratie voeren. Zorg ervoor dat op beide rekeningen altijd voldoende staat om uw basisuitgaven van te kunnen betalen. Het geld dat u overhoudt, kunt u gebruiken om uw financiële buffer (verder) op te bouwen.

Goederen vervangen
Hoe groot uw financiële reserve moet zijn, hangt onder meer af van de vraag of u eigendommen heeft die op een bepaald moment vervangen moeten worden. Een bestelbus bijvoorbeeld, gereedschap of apparatuur. Hiervoor kunt u een apart potje creëren. Privé doet u hetzelfde voor onderhoud van de woning en vervanging duurzame goederen. Daarnaast moet u inkomensverlies kunnen opvangen als de zaken een poos wat minder floreren of als u door ziekte niet kunt werken. En ten slotte is er de oude dag waarvoor u geld opzij moet zetten.

Ook verzekeren
Niet alle inkomensrisico’s zijn vanuit uw buffer af te dekken. U zou wel een heel stevige reserve moeten hebben om langdurige arbeidsongeschiktheid financieel het hoofd te kunnen bieden. Een goede verzekering kan dan een betere optie zijn. Met een stevige buffer kunt u dan kiezen voor een lange wachtperiode voordat de uitkeringen van start gaan. De premie kan daardoor laag blijven. Ook voor uw pensioen is spaargeld alleen niet altijd genoeg. Want hoeveel moet u sparen om uw AOW tot uw dood aan te kunnen vullen? Met een lijfrenteverzekering zorgt u wat dat betreft voor zekerheid.

Toekomstbestendig financieel plan
Hoe u een financiële buffer opbouwt, hoe groot die buffer moet zijn en welke inkomensrisico’s u verzekert is goed vast te leggen in een financieel plan waarin zowel zakelijke als privéaspecten zijn meegenomen. Als u contact opneemt met ons kantoor, kunnen we samen met u zo’n financieel plan maken. Inkomensstabiliteit en toekomstbestendigheid zijn daarbij de sleutelwoorden.