Aansprakelijk voor achterstallig loon

Door de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) kan een werknemer iedereen in de loonketen aansprakelijk stellen als hij minder loon heeft gekregen dan waar hij recht op heeft. Hoe voorkomt u dat u als werkgever of opdrachtgever aansprakelijk gesteld wordt?

 

Sinds 1 juli 2015 zijn alle schakels in de loonketen verantwoordelijk voor het loon van de werknemers in die keten. Krijgt een werknemer geen of onvoldoende loon, dan moet hij in eerste instantie aankloppen bij zijn werkgever of diens directe opdrachtgever. Biedt dat geen soelaas, dan kan hij via de rechter het achterstallige loon opeisen. Is de werkgever of diens directe opdrachtgever onvindbaar, failliet of heeft deze geen KvK-inschrijving? Dan kan de werknemer naar de volgende schakel stappen. Dat kan hij ook als een schakel weigert gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter om het achterstallige loon te betalen.

Controle en afspraken
Als u een uitzendbureau inschakelt voor tijdelijke arbeidskrachten loopt u door de WAS een extra risico. Maar u verkleint de kans om aansprakelijk gesteld te worden voor nabetaling van achterstallig loon door te checken of u met een betrouwbaar bedrijf samenwerkt en door goede afspraken te maken.

• Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de KvK of bij een buitenlands handelsregister en ga na of de bedrijfsgegevens kloppen. Vanaf 1 januari 2016 maakt Inspectie SZW inspectiegegevens openbaar. Dan kunt u ook daar checken of u met een betrouwbaar bedrijf werkt.

• Vraag het bedrijf naar een certificaat of keurmerk voor loonbetaling. Bijvoorbeeld het SNA Keurmerk en de NEN 4400-01 voor binnenlandse uitzendbureaus, de VCA-certificering voor aannemers en NEN 4400-02 voor buitenlandse uitzendbureaus.

• Betaal een goede prijs voor de werkzaamheden. U vermindert dan de kans dat bedrijven ergens gaan compenseren, bijvoorbeeld door te weinig loon te betalen.

• Maak met het bedrijf duidelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden en leg die vast in een contract of overeenkomst.

• Grijp in als u signalen krijgt dat er iets mis gaat. Laat bijvoorbeeld controles uitvoeren.

 

Nieuwe maatregelen
Vanaf 1 januari 2016 treden nieuwe maatregelen binnen de WAS in werking. Zo moeten werkgevers zorgen dat de loonstrookjes begrijpelijk zijn voor het personeel en alle bedragen daarop duidelijk toelichten. Ook mogen ze het minimumloon niet meer contant betalen. Bovendien zou het oorspronkelijk verboden zijn om zaken als maaltijdkosten of verzekeringspremies in te houden als daardoor niet het hele minimumloon uitbetaald wordt. Maar op de maatregel kwam nogal wat kritiek. Voor bepaalde werknemers zou dan namelijk het risico van onverzekerd zijn en van wanbetaling van de zorgpremie groter worden. Er wordt daarom bekeken of er uitzonderingen kunnen gelden voor het verbod op inhoudingen en de inwerkingtreding van het verbod is uitgesteld tot 1 juli 2016.