Bereid u voor op het nieuwe ontslagrecht

Per 1 juli 2015 gaan er nieuwe regels gelden in het ontslagrecht. Wat zijn de belangrijkste veranderingen en wat zijn de gevolgen voor u als werkgever? En wat betekenen de nieuwe regels voor uw medewerkers?

 

1. De ontslagroute
Op dit moment kunt u als werkgever kiezen of u de ontslagzaak aanhangig maakt bij UWV of bij de kantonrechter. Dat kan straks niet meer. Vanaf 1 juli 2015 bepaalt de reden van ontslag de route die u bewandelt. Voor een bedrijfseconomisch ontslag of ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid gaat u naar UWV. Voor ontslag om persoonlijke redenen moet u naar de kantonrechter. Een persoonlijke reden is bijvoorbeeld het disfunctioneren van de medewerker. In dat geval moet u het ontslag kunnen onderbouwen met een dossier waaruit blijkt dat u over een langere periode ontevreden bent over het werk van uw medewerker. 

U kunt ook met uw medewerker onderling een beëindigingsovereenkomst sluiten. Dan hoeft de procedure niet meer via UWV of kantonrechter te lopen.

 

2. Vergoeding
Bij ontslag dat nu via de kantonrechter loopt, geldt vaak een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. UWV geeft geen ontslagvergoeding. Aan deze scheve situatie wordt een eind gemaakt. Een werknemer heeft per 1 juli 2015 bij ontslag recht op een zogenaamde transitievergoeding. Die is aanmerkelijk lager dan de huidige vergoeding volgens de kantonrechtersformule. Bovendien gaat er een bovengrens gelden van € 75.000 bruto. Verdient uw medewerker meer dan dat, dan krijgt hij maximaal 1 jaarsalaris mee. 

Heeft u minder dan 25 werknemers in dienst dan geldt er een andere vergoedingsregel. Tot 2020 hoeft u de arbeidsjaren voor 2013 niet mee te rekenen. Maar dit is alleen zo bij ontslag om bedrijfseconomische redenen waarbij u een slechte financiële situatie van uw bedrijf kunt aantonen. 

De kantonrechter kan ook de ontslagvergoeding verlagen of op nul stellen als uw medewerker ernstig verwijtbaar is bij zijn ontslag of als uw financiële positie zo slecht is dat het voortbestaan uw bedrijf in gevaar komt. Maar als u ernstige verwijten te maken valt bij het ontslag, kan de vergoeding ook hoger uitvallen.

 

3. Beroep
Uw werknemer kan het ontslag altijd aanvechten bij de kantonrechter en bovendien zelfs hoger beroep en cassatie instellen als het vonnis van de kantonrechter negatief is. Tijdens de procedure kan hij niet ontslagen worden en moet u hem gewoon doorbetalen.

 

Informatie en advies
De nieuwe spelregels rondom ontslag zijn complex en kennen nogal wat haken en ogen. Verdiep u goed in de materie en ga na wat er in uw organisatie moet worden aangepast om helemaal klaar te zijn voor het nieuwe ontslagrecht. Daarbij hoort ook de overweging of een rechtsbijstandverzekering u in ontslagzaken kan helpen. Heeft u al een rechtsbijstandverzekering? Ga dan na of deze voldoende dekking biedt bij conflicten over ontslag. Wij denken graag met u mee en adviseren u over een passende rechtsbijstandverzekering. Neem contact op met ons kantoor.

Voor meer informatie, raadpleeg de website van de rijksoverheid.