Het stressgerelateerde ziekteverzuim is in de eerste helft van dit jaar fors gestegen. Voor ondernemers is dat slecht nieuws. Verzuim door stress duurt gemiddeld 4 maanden en kost ruim 20.000 euro.
Nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar. Omgerekend in kosten betaalde het Nederlandse bedrijfsleven in die periode bijna 800 miljoen euro aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.
Vaker stress
De toename van stress ligt voornamelijk in de combinatie van werk en privé. Eén op de vier werknemers vindt dat dat niet goed in balans is. Daarnaast kan het nieuwe werken de stress vergroten doordat medewerkers ook thuis, in hun vrije tijd, bezig zijn met werk. De arbeidsdag wordt dan sluipenderwijs langer. Daar komt bij dat steeds meer mensen moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen, een grote bron van stress. En door de veranderingen in het stelsel van geestelijke gezondheidszorg begin dit jaar, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben.
Wat kunt u doen?
Als werkgever kunt u stressgerelateerd ziekteverzuim beperken door u te richten op duurzame inzetbaarheid en HR-thema’s als werkdruk en levensfasebewust beleid. Heldere communicatie, een open en positieve houding naar werknemers, opleidingen, doorgroeimogelijkheden en flexibele werktijden kunnen al heel wat stress op de werkvloer voorkomen.
Advies
Goede verzuimbegeleiding en een goede verzuimverzekering zijn voorwaarden om de schadelast voor u als ondernemer zo goed mogelijk te minimaliseren. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact op met ons kantoor.