Als uw compagnon overlijdt

Samen met een compagnon een vennootschap of maatschap leiden kan heel inspirerend en bevredigend zijn. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Want wat gebeurt er met de zaak als een van u overlijdt? En wat zijn de gevolgen voor de achtergebleven compagnon?

 

Wie met een compagnon een zaak begint, doet er goed aan een overnamebeding te sluiten. Als dan de ene compagnon overlijdt, heeft de andere het recht om diens aandeel over te nemen. Hierdoor kunnen nabestaanden van de overledene zich niet met de bedrijfsvoering gaan bemoeien. Zij kunnen eventueel zelfs tegen hun zin worden uitgekocht. Maar lukt dat ook altijd?

Direct betalen
Als u de nabestaanden van een overleden compagnon wilt uitkopen, moet u de waarde van het aandeel van de overledene direct aan de nabestaanden kunnen betalen. Heeft u dat geld achter de hand? Of moet u zich in de schulden steken door een financiering aan te gaan? Wat zijn daarvan de gevolgen voor u en voor uw bedrijf? Dan maar geen gebruikmaken van uw overnamerecht? In dat geval kunnen de erfgenamen het aandeel van de overledene aan een derde verkopen.

Uitkering bij overlijden
Als u samenwerkt met een compagnon, kunt u het zekere voor het onzekere nemen en een compagnonverzekering afsluiten. Deze keert bij overlijden een bedrag ineens uit aan de overlevende compagnon. De erfgenamen kunnen met dat bedrag worden uitgekocht. Een compagnonverzekering biedt dus financiële zekerheid voor zowel de erfgenamen als voor de overgebleven compagnon.

Advies
Leidt u samen met een of meerdere compagnons een zaak? Neem dan contact op met ons kantoor om eens te praten over wat er geregeld moet worden om het voortbestaan van uw bedrijf niet in gevaar te brengen.