Flexwerkers inhuren? Denk aan de risico's

Dat de economie aantrekt, merken we vooral aan de toename van het aantal flexwerkers. Begrijpelijk met het oog op kostenbeheersing en het snel kunnen sturen op veranderde marktomstandigheden. Maar het inhuren van flexwerkers kent tegenwoordig specifieke risico’s.

 

Een flexwerker die ziek werd, ontving altijd een Ziektewetuitkering (Zw) van de overheid. Werkgevers betaalden wel mee aan de regeling, maar waren niet zelf verantwoordelijk voor de flexwerkers die na beëindiging van het dienstverband een ziektewetuitkering ontvingen. Dat is sinds 1 januari 2014 anders. U betaalt nu als werkgever een gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas (Whk), waarin overigens ook de gedifferentieerde WGA premie is opgegaan. De gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) bestaat uit de volgende delen:
 

• een premiedeel WGA-vast

• een premiedeel WGA-flex

• een premiedeel ZW-flex


Flexwerkers in uw bedrijf
Als u regelmatig flexwerkers inschakelt of van plan bent dat te doen, is de nieuwe regeling voor u van groot belang. Wat u precies aan premies moet betalen en hoe u de premiedruk kunt verlagen, hangt af van vele factoren zoals de grootte van uw bedrijf, het jaar waarin u gestart bent, de arbeidsongeschiktheidsgegevens uit het verleden en de vraag hoe u zich verzekerd heeft. Het is complexe materie waarbij u beslist maatwerkadvies kunt gebruiken. 

Neem contact op met ons kantoor als u wilt weten welke risico’s u loopt als u flexwerkers inhuurt en wat u het beste kunt doen om de kosten in de hand te houden.