Faillissement leidt tot wanbetaling

Wanbetaling blijft een groot probleem voor kleine ondernemers en zzp’ers. In 2013 werd een op de drie rekeningen niet op tijd betaald. En acht op de tien mkb’ers kregen te maken met oninbare vorderingen.

 

Het gemiddelde openstaande bedrag van een vordering in 2013 was 6.000 euro en gemiddeld moesten mkb’ers 40 dagen wachten op betaling. Het aantal incassozaken is vorig jaar weliswaar niet toegenomen, maar ligt nog wel 85 procent hoger dan in 2010. Ook zijn procedures steeds heftiger geworden. Een belang van 100.000 euro is geen uitzondering meer. Wanbetaling is steeds vaker het gevolg van een faillissement.

Failliet door wanbetaling
Het is en blijft een heikele kwestie: het betaalgedrag van uw klanten. Natuurlijk bent u blij als er een bestelling binnenkomt en natuurlijk wilt u klanten met wie al jaren zaken doet niet te hard aanpakken. Maar 40 procent van de ondernemers geeft wel aan dat te laat betalende klanten de druk op de liquiditeitspositie verhogen. Dat kan tot grote problemen leiden. Meer dan de helft van de faillissementen wordt veroorzaakt door afnemers die hun rekeningen niet of te laat betalen.

Voorkom wanbetaling
U kunt echt iets doen om wanbetaling te voorkomen. Verifieer bijvoorbeeld vooraf de kredietwaardigheid van een opdrachtgever. Vermeld op de factuur duidelijk de betalingstermijn en wacht niet te lang met het sturen van een aanmaning. Blijft een betaling uit, bied klanten dan een betalingsregeling aan.

Verzekeren
Als al uw preventieve maatregelen niet geholpen hebben, zijn er nog verzekeringen waar u op terug kunt vallen. Een rechtsbijstandverzekering met een incassomodule kan goede diensten bewijzen. En een kredietverzekering beperkt het kredietrisico zowel voor Nederland als voor het buitenland. Wat voor uw bedrijf de beste oplossing is?

Neem contact op met ons kantoor om dat te bespreken.