Miljoenennota: Werkgelegenheid: hervormingen en stimuleringen

Een van de grootste zorgen van de Nederlanders is de stijgende werkloosheid. In het Sociaal Akkoord zijn afspraken opgenomen om de werkloosheid te bestrijden. Tegelijk zijn er plannen om ontslag en WW te hervormen.

 

Wat gaat er veranderen?
 

• De inperking van de WW die bij de totstandkoming van het regeerakkoord was afgesproken, is van de baan. Overeengekomen is nu dat het publieke deel van de WW twee jaar gaat duren, daarna volgt een jaar aanvulling bij cao.
Werknemers gaan weer de helft van de WW-premie betalen, net als vóór 2009. Het derde jaar van de uitkering wordt dan betaald door werkgevers en werknemers samen.
De WW krijgt een meer activerend karakter. Sociale partners nemen het voortouw bij begeleiding van werk naar werk, bijvoorbeeld via scholing.

• Tot 2016 blijft de ontslagbescherming zoals die nu is. Daarna komt er een eenvoudiger systeem, waarbij de preventieve toets blijft bestaan. Iedereen krijgt dan bij ontslag een ’transitievergoeding’ die afhankelijk is van het aantal gewerkte jaren.

• Flexwerkers krijgen meer zekerheid en meer bescherming. Het aantal tijdelijke contracten dat kan worden afgesloten wordt beperkt. Er komt een verbod op nulurencontracten in de zorg. De overheid gaat verder maatregelen nemen tegen allerlei schijnconstructies en ontduiking van minimumloon en cao.

• Er komt een speciaal crisisteam van de Stichting van de Arbeid (werkgevers en vakbonden). Het kabinet investeert bovendien driehonderd miljoen aan van-werk-naar-werk-trajecten.

• Er komt geen quotum voor arbeidsgehandicapten. In plaats daarvan beloven werkgevers mensen met een beperking aan een baan te helpen. Zo komt er een garantie voor in totaal 125.000 banen voor gehandicapten, waarvan 25 duizend bij de overheid. Als werkgevers zich niet aan deze afspraak houden, volgt het eerdere quotum van 5% arbeidsgehandicapten alsnog.


Of de afspraken in het Sociaal Akkoord overeind blijven, is nog de vraag. Bepaalde afspraken zoals het loslaten van de nullijn voor ambtenaren, heeft het kabinet weer van tafel gehaald. Of de oppositiepartijen het hele pakket dan nog steunen (ook in de Eerste Kamer), moet nog blijken.