Hoewel veel zzp’ers het zwaar hebben, heeft het kabinet toch besloten deze groep zwaarder te belasten. In 2014 worden zij nog ontzien, maar vanaf 2015 verliezen zij een aantal belastingvoordelen.
Dat de economie slecht draait heeft grote gevolgen voor zzp’ers. Hun inkomen is fors gedaald, opdrachten nemen af en uurtarieven staan onder druk. Groot was dan ook het protest toen bleek dat de overheid de aftrekposten van zzp’ers sterk wilde versoberen. De maatregel zou 500 miljoen moeten opleveren.
Koopkracht daalt
De plannen zijn nu in de Miljoenennota aangepast. In 2015 wordt niet voor 500 miljoen, maar voor 300 miljoen aan belastingvoordelen voor kleine ondernemers geschrapt. Denk daarbij aan een versobering van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek en het fiscaal pensioenvoordeel. Door de aanpassing moeten de inkomens van mensen in loondienst en van zzp’ers meer op één lijn komen. De koopkracht van zzp’ers kan door de maatregelen flink worden aangetast. Want deze groep voelt ook de gevolgen van de andere maatregelen die de overheid treft.
Groeien
Voor zzp’ers met groeikansen zijn er wat lichtpuntjes. Zo wil het kabinet de komende jaren 125 miljoen euro extra investeren in de financiering van het mkb, waarvan 30 miljoen euro extra beschikbaar komt voor microkredieten voor 3.000 kleine bedrijven. Ook moet er een ’nieuwe faciliteit’ komen voor bestaande en startende innovatieve mkb’ers.