Verantwoord omgaan met nalatenschap

Nalatenschapsplanning, ook wel estate planning genoemd, is bedoeld om op een juridisch en fiscaal aantrekkelijke manier vermogen over te hevelen naar de volgende generatie.

 

Belangrijk want naarmate de nalatenschap kleiner is betalen uw kinderen er minder belasting (successierecht) over. Daarom kan het gunstig uitpakken als u tijdens uw leven vermogen schenkt aan de kinderen. Er kan dan flink geprofiteerd worden van belastingvrijstellingen. Zo mag u uw zoon of dochter tussen het 18de en 35ste levensjaar eenmalig belastingvrij een bedrag schenken van 20.711 euro. Daarnaast is er een jaarlijkse schenking mogelijk van 4.143 euro waarover uw kind geen belasting verschuldigd is (cijfers over 2003). Door te schenken beschikken uw kinderen over extra geld als zij zelf nog iets aan het opbouwen zijn. 

Bij de nalatenschap gaat het overigens niet alleen om spaargeld. Er valt meer te verdelen: beleggingen, onroerend goed, kunst of kapitaal dat in een onderneming zit. En er komt nogal wat kijken bij estate planning. Schenkingsrecht, erfrecht, huwelijksvermogensrecht en fiscaal recht bijvoorbeeld. 

Estate planning is niet iets wat u in één keer regelt. Eigenlijk kunt u zich bij elke belangrijke gebeurtenis in het leven afvragen: wat betekent dit voor het (familie)vermogen? Het kan dan belangrijk zijn nieuwe regelingen te treffen. Ook wetswijzigingen kunnen aanpassingen in de planning nodig maken. Als vuistregel geldt dat u zo eens in de vijf jaar uw estate planning kritisch onder de loep moet nemen.