Mensen verzekeren zich om bij een schade als gevolg van bijvoorbeeld een brand, storm of inbraak de verloren gegane spullen opnieuw te kunnen aanschaffen. Soms proberen verzekerden hieruit een slaatje te slaan door meer te claimen dan waarop zij in feite recht hebben of zelfs schadeclaims volledig te fingeren.
Hiermee is op jaarbasis een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Reden voor verzekeraars om dit probleem fors aan te pakken. In hun eigen belang maar ook in dat van de meeste verzekerden. Omdat ook hierbij het gezegde opgaat dat de goeden onder de kwaden lijden. Bijvoorbeeld in de vorm van hogere premies.
Zo hebben inmiddels alle verzekeraars een speciale fraudecoordinator aangesteld en hebben zij via hun overkoepelende organisatie - het Verbond van Verzekeraars - het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf in het leven geroepen.
Een en ander is niet zonder succes gebleven. Volgens de verzekeraars hebben zij op die manier in 2002 voor tien miljoen euro aan frauduleuze schadevergoedingen kunnen voorkomen, twee miljoen euro meer dan in 2001. Het is een duidelijke waarschuwing aan het adres van potentiële verzekeringsfraudeurs, die hiervoor niet alleen een forse boete of zelfs gevangenisstraf kunnen krijgen, maar zich in het vervolg ook vrijwel niet meer kunnen verzekeren.