Zelfstandig en het risico van arbeidsongeschiktheid

Nederland telt nu ruim een miljoen zelfstandig ondernemers, waarvan zo’n 750.000 zzp’ers. Ieder jaar groeit deze groep met zo’n 80 tot 100.000 nieuwe zelfstandigen.

 

Meer dan de helft heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Wel of geen AOV: het is meestal een bewuste keuze, maar vaak op basis van verkeerde argumenten. ‘Ik ben eigenlijk nooit ziek en word ik ziek dan werk ik gewoon door.’ Dat is de instelling van veel ondernemers. Toch zijn er jaarlijks duizenden ondernemers die u uit eigen ervaring kunnen vertellen dat arbeidsongeschiktheid helaas heel snel realiteit kan worden. En dat er van doorwerken geen sprake meer is. Arbeidsongeschiktheid is een reëel risico, ook, of juist, voor ondernemers. 

Sommige ondernemers denken dat er voor hen bij ziekte toch een financiële opvang is. Het enige vangnet is de bijstand en de uitkering is veel te laag om aan al uw lopende verplichtingen te blijven voldoen. Maar het belangrijkste bezwaar is vaak de premie: veel ondernemers vinden een AOV gewoonweg te duur. Het premiebedrag is vaak hoog inderdaad, maar het financiële risico is dan ook groot. Als u arbeidsongeschikt wordt voor een lange tijd, ontvangt u een aanzienlijk bedrag uit de verzekering. 

Bovendien heeft u de hoogte van de premie ook in enige mate in eigen hand: u kunt bijvoorbeeld de dekking beperken of het verzekerd bedrag niet te hoog zetten: dat scheelt aanzienlijk in de premie. Daarbij is de premie fiscaal aftrekbaar, dus de daadwerkelijke nettokosten zijn flink lager dan het premiebedrag dat u betaalt. Als u contact met ons opneemt, maken we graag een afspraak om u meer te vertellen over de keuzemogelijkheden en voordelen van een goede AOV.