De nieuwe Successiewet levert bij het vererven van een woonhuis per kind al snel enkele duizenden guldens nadeel op ten opzichte van de huidige regeling.
Een van de doelstellingen van het kabinet inzake de modernisering van de uit 1956 stammende Successiewet is namelijk dat partners bij erfenissen volledig worden vrijgesteld van belasting. Dit zou moeten gelden voor zowel gehuwden en geregistreerde partners als voor ongehuwd samenwonenden. Om deze doelstelling te kunnen financieren is voorgesteld de 60%-regeling te laten vervallen. Hierdoor worden de kinderen van huizenbezitters bij het erven van de woning veel zwaarder belast dan nu het geval is.
Wat is de 60%-regeling?
Bij overlijden van vader of moeder is de overgebleven partner vrijgesteld en moeten de kinderen belasting betalen over 60% van de waarde van het huis. Omdat er vrijstellingen gelden, komt het er vaak op neer dat er geen of naar verhouding weinig belasting hoeft te worden betaald. Straks, als de 60%-regeling is vervallen, moet er over de gehele waarde van de woning worden afgerekend tegen de tarieven die nu ook al gelden. Deze tarieven zijn afhankelijk van de grootte van de erfenis en variëren van 5 tot 27%.
Het is dus zaak om, zodra de nieuwe Successiewet van kracht is, het testament nog eens goed te bekijken en zo mogelijk in overleg met de notaris aan te passen.