U heeft het ongetwijfeld al gehoord of gelezen: de Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2001. Zowel het wetsvoorstel Inkomstenbelasting 2001 als de bijbehorende invoeringswet is aangenomen. Deze wetsvoorstellen vormen de kern van een ingrijpende herziening van het Nederlandse belastingstelsel, de Belastingherziening 2001.
Het nieuwe belastingstelsel heeft gevolgen voor ons allemaal. Die gevolgen zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie (uw gezinssituatie, uw inkomen, een eventuele hypotheek, de voorzieningen die u al getroffen heeft). De belastingherziening zal niet eerder dan 1 januari 2001 ingaan.
In principe krijgt iedereen die straks belasting betaalt fiscale voordelen bij het opbouwen van zijn of haar oudedagsvoorziening. Die voordelen zijn echter beperkt tot een limiet: de oudedagsparaplu. U kunt op verschillende manieren uw oudedagsvoorziening opbouwen. Denk bijvoorbeeld aan pensioenen, lijfrenten, beleggen met eigen en geleend geld, de (over)waarde van uw huis, etc.
Het nieuwe belastingstelsel in vogelvlucht
Waarom komt er eigenlijk een nieuw belastingstelsel? Het nieuwe belastingstelsel moet de werkgelegenheid bevorderen, bijdragen aan een beter milieu en zorgen voor stabiele belastingopbrengsten. Met het huidige stelsel zijn deze uitgangspunten moeilijker te verwezenlijken.
Het nieuwe belastingstelsel is verdeeld in drie ’boxen’. Alle vormen van inkomen worden in een van deze boxen belast. Positief inkomen uit de ene box kan niet meer worden verrekend met negatief inkomen uit de andere box. Uw totale belastingaanslag bestaat straks uit de optelsom van de verschuldigde belasting per box.
Wat zijn de gevolgen van het nieuwe stelsel?
In principe krijgt iedereen die straks belasting betaalt te maken met het nieuwe belastingstelsel. Wij leggen u graag uit wat voor u de gevolgen hiervan (kunnen) zijn. Neem voor een afspraak even contact met ons op.